SPANSKA

Vill du utveckla din spanska? Då är det bästa du kan göra att utsätta dig för spaska, så mycket som möjligt, från alla håll, så ofta som möjligt. Läs spanska, lyssna på spanska, sjung spanska, titta på spanska, spela på spanska… 

Det gör inget om du inte fattar allt (eller nästan ingenting) i början. Det blir bättre för varje gång du försöker. På den här sidan kan du hitta musik, tidningar, nyheter, allt möjligt, och allt på spanska.

Tidningar

Det kan vara jobbigt att läsa hela böcker på ett nytt språk. Alldeles för många ord man inte förstår. Därför är tidningar perfekta! Många bilder, inte så många ord. ¿eres fashionista? De stora modetidningarna VogueElle och Cosmopolitan har spanska utgåvor som man kan läsa på nätet.

Gillar du sport? Då kan jag rekommendera Marca, en spansk tidning som fokuserar på fotboll men även har en hel del om till exempel basket och motorsport. De har även en radiostation om du vill träna din hörförståelse.

En annan bra sida har ESPN Deportes, en spanskspråkig amerikansk tv-kanal där du kan läsa om och se klipp från de flesta sporter som är stora i Amerika.

Om du är ett Real Madrid-fan kan du kolla in deras egen tv-station.

Är du lagd åt det vetenskapliga hållet kanske du uppskattar Muy interesante, en tidning som har artiklar om bland annat vetenskap, hälsa och historia. Och om teknik och gadgets är din grej finns det förstås en spanskspråkig tidning för just dig – Revista Gadget.

Den största dagstidningen i Spanien heter El País. Många artiklar är låsta, men om du följer dem på instagram får du en lagom dos av utvalda nyheter.

Musik

När det kommer till musik är ju engelskan det helt dominerande språket i vår del av världen, men spanskan har kommit starkt de senaste åren med flera internationella superhits. Och visste du att ABBA spelat in ett helt album med spanska versioner av deras låtar? Gracias por la musica

Ta en titt på bibliotekets spotifylista för tips på spanskspråkig musik att sjunga med i.

När du har lyssnat lite mer på tysk musik kanske du vill lära dig några sångtexter? Det kan du göra på lyricstraining.com. De har både klassiker och låtar du förmodligen aldrig hört förut.

Mat

Gillar du att laga mat, eller att baka? Testa ett recept på spanska. Det finns många matlagningskanaler på YouTube, som till exempel Recetas de Esbieta där du kan lära dig laga allt från Tortillas till galletas de límon.

TV

Att titta på serier är ett jättebra och roligt sätt att träna sin hörförståelse. Testa att se till exempel La casa de papel:

”Un misterioso hombre conocido como «el Profesor» ha pasado toda su vida planeando el mayor de los atracos de la historia: entrar en la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre e imprimir 2400 millones de euros. Para llevar a cabo este ambicioso plan, el Profesor recluta a un equipo de ocho personas con ciertas habilidades y que no tienen nada que perder…”

Sätt gärna på spansk textning så är det lite lättare att hänga med än om du bara lyssnar.

Konst

Lektioner

Ett bra sätt att öva upp din spanska är att använda någon av alla de sidor/appar för språkinlärning som finns tillgängliga. Gör en övning på Duolingo eller Memrise varje dag. Det tar inte lång tid och du lär dig förvånansvärt mycket.