Aktuellt

Enskilda Gymnasiets alldeles egna litteraturpris

I år, för allra första gången, delar vi ut ett pris till Sveriges bästa ungdomsbok. Juryn har läst och läst hela hösten, och nu har vi en vinnare! Ett stort grattis till Johanna Nilsson och hennes bok Jag överger mig aldrig! Tack Johanna, för att du ville komma hit och ta emot ditt pris och samtala om din bok med bokjuryn och hela årskurs nio. 

Och bokjuryn har redan börjat läsa inför nästa års pris.

Läs mer…

Genreprojektet

Biografi
Historisk roman
Skräck
Dystopi
Science Fiction
Fantasy

En genre är enligt Nationalencylopedins definition en ”typ av konstnärlig framställning med vissa gemensamma stildrag eller innehållsliga faktorer”. I genreprojektet ska ni som läser Svenska 1 undersöka olika litterära genrer. Ni ska läsa varsin bok, titta på typiska drag, se skillnader och likheter. Men det kan ju vara svårt att välja bok, så låt oss underlätta processen. Klicka på din genre och se vad biblioteket har att rekommendera. 

Bra att veta

Databaser – när du är på skolans nätverk är du automatiskt inloggad på NE.seBritannica
Landguiden 
och ArtikelSök.
Läs här hur du loggar in hemifrån.

Gymnasiearbetet – allt du behöver veta: tips om informationssökning, uppsatsmall, guide för hur man skriver referenser…

Tal- och ljudböcker. Om du ibland känner för att lyssna på dina läxor istället för att läsa i boken kan du göra det på inlasningstjanst.se.

Informationssökning. Uppslagsverk? Bok? Tidningsartikel? Websida? Hitta rätt källa för rätt tillfälle.

Källkritik. Du ska inte tro på allt du läser, men ju mer du läser desto lättare blir det att genomskåda en lögn.

Tidningar och tidskrifter. I biblioteket kan du läsa och låna ett flertal olika tidskrifter. Du kan också läsa DN online – läs hur du gör här.

Boktips

Detaljerna av Ia Genberg

En kvinna ligger nedbäddad i feber när en handfull människor ur det förflutna står framför henne: en blivande kändis som skrev ett brev, en vän som försvann bortom kartan, en kärlek utan framtid.
Läs Mer

Hålla andan av Flora Wiström

En dag är Daria försvunnen. Garderoben är tom, passet är borta och Mina hänvisas bara till hennes röstbrevlåda. Vart har hon åkt, och varför? Oron gräver sig djupt i Mina. Hon cyklar till simhallen för att söka efter svar.
Läs mer

We Have Always Lived In the Castle

Merricat Blackwood lives on the family estate with her sister Constance and her uncle Julian. Not long ago there were seven Blackwoods until a fatal dose of arsenic found its way into the sugar bowl one terrible night.
Läs mer

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist

Leonardo DiCaprio har dejtat femtioelva svinheta baddräktsmodeller men blir aldrig kär i någon. Varför? Beror det på konsumtionssamhället? Narcissism? Biologi? Eller har han bara inte träffat den rätta? Och: börjar vi alla mer och mer bli som Leo?
Läs mer

Daniels bok av Daniel Boyacioglu

I det gamla testamentet lär vi känna Daniel som tjänade det babyloniska hovet och överlevde flera kungar. Daniel står som symbol för den trofaste och hans berättelse är en diasporaskildring. I "Daniels" bok ställer Daniel Boyacioglu frågan vem denna Daniel skulle varit idag?
Läs mer

Moderna språk

Det bästa sättet att utveckla sitt språk är att läsa. Det ger inte bara ett större ordförråd och en bättre känsla för språkets struktur. När du läser får du även syn på språkliga nyanser, och på uttryck och talesätt som är nödvändiga att kunna för att riktigt behärska ett språk. Och så är det förstås jättekul.

Biblioteket har ett urval av både lättlästa och mer avancerade böcker på franska, tyska och spanska. Är du inte så van kan det vara bra att börja med en berättelse du redan kan, kanske en LasseMajas detektivbyrå eller en Harry Potter. Orkar du inte med en hel bok kan du ta en serietidning.

Behöver du mer så har Stadsbiblioteket bra avdelningar för alla våra moderna språk. Är det tyska eller spanska du är intresserad av så har både Goetheinstitutet och Cervantesinstitutet ett fint bibliotek bara nåt kvarter från skolan (Bryggargatan 12A).

Du måste förstås inte gå till ett bibliotek för att förbättra dina språkkunskaper. Internet är ju helt fullt av språk, och inte bara att läsa. Du kan ju till exempel lyssna, titta och sjunga också. Klicka på ditt språk och ta en titt på bibliotekets bästa språktips.

Inköpsförslag

Enskilda Gymnasiets bibliotek är ditt bibliotek. Hjälp oss att fylla det med dina favoritböcker. Vi har redan mycket, kanske mer än du tror. Ta en titt i katalogen och se vad som finns. Hittar du inte det du söker, lämna ett inköpsförslag här.

Om biblioteket

Enskilda Gymnasiets bibliotek är beläget på plan tre, med vacker utsikt över både Tegnérlunden och Adolf Fredriks kyrka. 

Till biblioteket kan du komma när du vill studera i lugn och ro, när du behöver söka information, skriva ut ett skolarbete, eller letar efter något bra att läsa. Biblioteket är bemannat av en utbildad bibliotekarie hela skoldagen, så du kan alltid få hjälp om det behövs.

Vi har ett stort och uppdaterat utbud av böcker – så väl faktaböcker som skönlitteratur, och har vi inte det du letar efter tar vi gärna emot inköpsförslag.

I biblioteket kan du också få hjälp med tal- och ljudböcker.

Du behöver inget lånekort för att låna böcker i, det räcker att uppge ditt namn. Lånetiden är 30 dagar för böcker och 7 dagar för tidskrifter. Hinner du inte läsa färdigt går det oftast att låna om. Böckerna återlämnas direkt till bibliotekarien eller i lådan utanför bibliotekets dörr.

glob