Databaser – när du är på skolans nätverk är du automatiskt inloggad på NE.seBritannica
Landguiden 
och ArtikelSök.
Läs här hur du loggar in hemifrån.

Gymnasiearbetet – allt du behöver veta: tips om informationssökning, uppsatsmall, guide för hur man skriver referenser…

Tal- och ljudböcker. Om du ibland känner för att lyssna på dina läxor istället för att läsa i boken kan du göra det på inlasningstjanst.se.

Informationssökning. Uppslagsverk? Bok? Tidningsartikel? Websida? Hitta rätt källa för rätt tillfälle.

Källkritik. Du ska inte tro på allt du läser, men ju mer du läser desto lättare blir det att genomskåda en lögn.

Tidningar och tidskrifter. I biblioteket kan du läsa och låna ett flertal olika tidskrifter. Du kan också läsa DN och SvD online – läs hur du gör här.

Boktips

Ixelles av Johannes Anyuru

Sedan Mio dog har Rut ensam uppfostrat den son de fick tillsammans, och skapat ett liv åt dem: hon har ett hus vid havet, en del i rikedomen. Pojken, som nu är tio år, vet ingenting om sin far: inte hur han levde, inte hur han dog. Han är trygg. Räddad.
LÄS MER

The Hairdresser of Harare av Tendai Huchu

Vimbai is a hairdresser, the best in Mrs Khumalo's salon, and she knows she is the queen on whom they all depend. Her situation is reversed when the good-looking, smooth-talking Dumisani joins them. However, his charm and desire to please slowly erode Vimbai's rancour...
LÄS MER

Berätta tre saker av Callum Bloodworth

Allt Liv kan tänka på är döden. Det är inte Livs fel, varken att hennes mamma gått bort eller att hon kan ha fått corona av en kille som kysst henne av misstag. Allt Dag kan tänka på är Liv. I alla fall sedan han hamnade utanför hennes dörr efter världshistoriens sämsta dag.
LÄS MER

Fri av Lea Ypi

Lea växer upp i det stalinistiska Albanien. Det är en tillvaro präglad av isolering, övervakning och umbäranden. Men Lea anar inget av detta. Hon är stolt över sitt fria och jämlika land, och helt ovetande om det pris hennes familj betalat för att överleva. År 1990 ändras allt. Regimen faller, men den nyvunna friheten visar snart ett annat ansikte, också det brutalt och skoningslöst.
LÄS MER

Vitsvit av Athena Farrokhzad

I Athena Farrokhzads diktsamling Vitsvit turneras utsagor om våld och vithet, i en dialog mellan familjemedlemmar som är bundna till varandra genom revolutionens och migrationens erfarenhet.
LÄS MER

Moderna språk

Det bästa sättet att utveckla sitt språk är att läsa. Det ger inte bara ett större ordförråd och en bättre känsla för språkets struktur. När du läser får du även syn på språkliga nyanser, och på uttryck och talesätt som är nödvändiga att kunna för att riktigt behärska ett språk. Och så är det förstås jättekul.

Biblioteket har ett urval av både lättlästa och mer avancerade böcker på franska, tyska och spanska. Är du inte så van kan det vara bra att börja med en berättelse du redan kan, kanske en LasseMajas detektivbyrå eller en Harry Potter. Orkar du inte med en hel bok kan du ta en serietidning.

Behöver du mer så har Stadsbiblioteket bra avdelningar för alla våra moderna språk. Är det tyska eller spanska du är intresserad av så har både Goetheinstitutet och Cervantesinstitutet ett fint bibliotek bara nåt kvarter från skolan (Bryggargatan 12A).

Du måste förstås inte gå till ett bibliotek för att förbättra dina språkkunskaper. Internet är ju helt fullt av språk, och inte bara att läsa. Du kan ju till exempel lyssna, titta och sjunga också. Klicka på ditt språk och ta en titt på bibliotekets bästa språktips.

Om biblioteket

Enskilda Gymnasiets bibliotek är beläget på plan tre, med vacker utsikt över både Tegnérlunden och Adolf Fredriks kyrka. 

Till biblioteket kan du komma när du vill studera i lugn och ro, när du behöver söka information, skriva ut ett skolarbete, eller letar efter något bra att läsa. Biblioteket är bemannat av en utbildad bibliotekarie hela skoldagen, så du kan alltid få hjälp om det behövs.

Vi har ett stort och uppdaterat utbud av böcker – så väl faktaböcker som skönlitteratur, och har vi inte det du letar efter tar vi gärna emot inköpsförslag.

I biblioteket kan du också få hjälp med tal- och ljudböcker.

Du behöver inget lånekort för att låna böcker i, det räcker att uppge ditt namn. Lånetiden är 30 dagar för böcker och 7 dagar för tidskrifter. Hinner du inte läsa färdigt går det oftast att låna om. Böckerna återlämnas direkt till bibliotekarien eller i lådan utanför bibliotekets dörr.

glob