Aktuellt

Enskilda Gymnasiets alldeles egna litteraturpris

I år, för allra första gången, tänkte vi dela ur ett pris till Sveriges bästa ungdomsbok. Juryn är utsedd och har börjat läsa för fullt. Vinnaren presenteras i december och författaren bjuds in att komma till skolan för att ta emot sitt pris. 

Läs mer…

Bra att veta

Databaser – när du är på skolans nätverk är du automatiskt inloggad på NE.seBritannica
Landguiden 
och ArtikelSök.
Läs här hur du loggar in hemifrån.

Gymnasiearbetet – allt du behöver veta: tips om informationssökning, uppsatsmall, guide för hur man skriver referenser…

Tal- och ljudböcker. Om du ibland känner för att lyssna på dina läxor istället för att läsa i boken kan du göra det på inlasningstjanst.se.

Informationssökning. Uppslagsverk? Bok? Tidningsartikel? Websida? Hitta rätt källa för rätt tillfälle.

Källkritik. Du ska inte tro på allt du läser, men ju mer du läser desto lättare blir det att genomskåda en lögn.

Tidningar och tidskrifter. I biblioteket kan du läsa och låna ett flertal olika tidskrifter. Du kan också läsa DN och SvD online – läs hur du gör här.

Boktips

Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset

Kristin Lavransdotter är Sigrid Undsets stora historiska romantrilogi som utspelas i Gudbrandsdalen på 1300-talet. I den första delen, Kransen (1920), följer vi den unga Kristin som blir lovad till faderns vän Simon Darre.
Läs Mer

Ett halvt hjärta

Elias har sin värsta sommar någonsin. Hans föräldrar har tagit hans dator och bestämt att han ska sommarjobba som vaktmästare istället för att spela. Kan det bli värre? Ja kanske, för när Elias kommer till nya jobbet är Finn där.
Läs mer

Thirty Days av Annelies Verbeke

Alphonse moved to the Flemish Westhoek with his girlfriend. He's content now, working as a handyman. His clients are pleased with his work; they are even more impressed by his presence and open themselves up to him and seek his advice. But Alphonse does not want to be a Jesus figure, a guru.
Läs mer

Art Is Magic av Jeremy Deller

Making good political art is almost impossible. Deller makes it fun. What sets him apart is his utopian optimism and belief in people.
Läs mer

Vild iris av Louise Glück

Vild iris är tydlig i sin visionära poetik, uppdelad i tre delar och tre röster: trädgårdens blommor, den poetiska trädgårdsmästaren och trädgårdens allvetande metafysiska gud.
Läs mer

Moderna språk

Det bästa sättet att utveckla sitt språk är att läsa. Det ger inte bara ett större ordförråd och en bättre känsla för språkets struktur. När du läser får du även syn på språkliga nyanser, och på uttryck och talesätt som är nödvändiga att kunna för att riktigt behärska ett språk. Och så är det förstås jättekul.

Biblioteket har ett urval av både lättlästa och mer avancerade böcker på franska, tyska och spanska. Är du inte så van kan det vara bra att börja med en berättelse du redan kan, kanske en LasseMajas detektivbyrå eller en Harry Potter. Orkar du inte med en hel bok kan du ta en serietidning.

Behöver du mer så har Stadsbiblioteket bra avdelningar för alla våra moderna språk. Är det tyska eller spanska du är intresserad av så har både Goetheinstitutet och Cervantesinstitutet ett fint bibliotek bara nåt kvarter från skolan (Bryggargatan 12A).

Du måste förstås inte gå till ett bibliotek för att förbättra dina språkkunskaper. Internet är ju helt fullt av språk, och inte bara att läsa. Du kan ju till exempel lyssna, titta och sjunga också. Klicka på ditt språk och ta en titt på bibliotekets bästa språktips.

Inköpsförslag

Enskilda Gymnasiets bibliotek är ditt bibliotek. Hjälp oss att fylla det med dina favoritböcker. Vi har redan mycket, kanske mer än du tror. Ta en titt i katalogen och se vad som finns. Hittar du inte det du söker, lämna ett inköpsförslag här.

Om biblioteket

Enskilda Gymnasiets bibliotek är beläget på plan tre, med vacker utsikt över både Tegnérlunden och Adolf Fredriks kyrka. 

Till biblioteket kan du komma när du vill studera i lugn och ro, när du behöver söka information, skriva ut ett skolarbete, eller letar efter något bra att läsa. Biblioteket är bemannat av en utbildad bibliotekarie hela skoldagen, så du kan alltid få hjälp om det behövs.

Vi har ett stort och uppdaterat utbud av böcker – så väl faktaböcker som skönlitteratur, och har vi inte det du letar efter tar vi gärna emot inköpsförslag.

I biblioteket kan du också få hjälp med tal- och ljudböcker.

Du behöver inget lånekort för att låna böcker i, det räcker att uppge ditt namn. Lånetiden är 30 dagar för böcker och 7 dagar för tidskrifter. Hinner du inte läsa färdigt går det oftast att låna om. Böckerna återlämnas direkt till bibliotekarien eller i lådan utanför bibliotekets dörr.

glob