Databaser – när du är på skolans nätverk är du automatiskt inloggad på NE.seBritannica
Landguiden 
och ArtikelSök.
Läs här hur du loggar in hemifrån.

Gymnasiearbetet – allt du behöver veta: tips om informationssökning, uppsatsmall, guide för hur man skriver referenser…

Tal- och ljudböcker. Om du ibland känner för att lyssna på dina läxor istället för att läsa i boken kan du göra det på inlasningstjanst.se.

Informationssökning. Uppslagsverk? Bok? Tidningsartikel? Websida? Hitta rätt källa för rätt tillfälle.

Källkritik. Du ska inte tro på allt du läser, men ju mer du läser desto lättare blir det att genomskåda en lögn.

Tidningar och tidskrifter. I biblioteket kan du läsa och låna ett flertal olika tidskrifter. Du kan också läsa DN och SvD online – läs hur du gör här.

Boktips

De e kroniskt av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

D e kroniskt handlar om kroppen som valuta. Om tid som går baklänges. Ungdomens idioti. Berättelsens joddlande tjatter. Kärnfamiljens dörrar. Jordplattorna som rör sig.
LÄS MER

Station Eleven av Emily St John

A novel of art, memory, and ambition, "Station Eleven" tells a story about the relationships that sustain us, the ephemeral nature of fame, and the beauty of the world as we know it.
LÄS MER

Yani av Nora Khalil

Debutroman som med varm humor, träffsäker samhällskritik och klockren gestaltning skildrar stark vänskap, mellanförskap, saknad, sorg och samhörighet.
LÄS MER

Say Nothing av Patrick Radden Keefe

One night in December 1972, Jean McConville, a mother of ten, was abducted from her home in Belfast and never seen alive again. Her disappearance would haunt her orphaned children, the perpetrators of the brutal crime and a whole society in Northern Ireland for decades.
LÄS MER

Dikter av Yahya Hassan

Ett samhälle skildrat inifrån, aldrig skönmålande och aldrig insmickrande. En familj skildrad inifrån, från en ung mans nollpunkt.
LÄS MER

Moderna språk

Det bästa sättet att utveckla sitt språk är att läsa. Det ger inte bara ett större ordförråd och en bättre känsla för språkets struktur. När du läser får du även syn på språkliga nyanser, och på uttryck och talesätt som är nödvändiga att kunna för att riktigt behärska ett språk. Och så är det förstås jättekul.

Biblioteket har ett urval av både lättlästa och mer avancerade böcker på franska, tyska och spanska. Är du inte så van kan det vara bra att börja med en berättelse du redan kan, kanske en LasseMajas detektivbyrå eller en Harry Potter. Orkar du inte med en hel bok kan du ta en serietidning.

Behöver du mer så har Stadsbiblioteket bra avdelningar för alla våra moderna språk. Är det tyska eller spanska du är intresserad av så har både Goetheinstitutet och Cervantesinstitutet ett fint bibliotek bara nåt kvarter från skolan (Bryggargatan 12A).

Du måste förstås inte gå till ett bibliotek för att förbättra dina språkkunskaper. Internet är ju helt fullt av språk, och inte bara att läsa. Du kan ju till exempel lyssna, titta och sjunga också. Klicka på ditt språk och ta en titt på bibliotekets bästa språktips.

Om biblioteket

Enskilda Gymnasiets bibliotek är beläget på plan tre, med vacker utsikt över både Tegnérlunden och Adolf Fredriks kyrka. 

Till biblioteket kan du komma när du vill studera i lugn och ro, när du behöver söka information, skriva ut ett skolarbete, eller letar efter något bra att läsa. Biblioteket är bemannat av en utbildad bibliotekarie hela skoldagen, så du kan alltid få hjälp om det behövs.

Vi har ett stort och uppdaterat utbud av böcker – så väl faktaböcker som skönlitteratur, och har vi inte det du letar efter tar vi gärna emot inköpsförslag.

I biblioteket kan du också få hjälp med tal- och ljudböcker.

Du behöver inget lånekort för att låna böcker i, det räcker att uppge ditt namn. Lånetiden är 30 dagar för böcker och 7 dagar för tidskrifter. Hinner du inte läsa färdigt går det oftast att låna om. Böckerna återlämnas direkt till bibliotekarien eller i lådan utanför bibliotekets dörr.

glob