Aktuellt

Enskilda Gymnasiets alldeles egna litteraturpris

Vi har en vinnare!

Grattis Mats Strandberg! Bokjuryn har utsett Pestblommor till årets bästa ungdomsbok, och vinnare av Enskilda Gymnasiets Litteraturpris 2024. Vi ser mycket fram emot Mats besök i februari, då han kommer för att ta emot sitt pris och samtala om sin bok.

 

Genreprojektet

En genre är enligt Nationalencylopedins definition en ”typ av konstnärlig framställning med vissa gemensamma stildrag eller innehållsliga faktorer”. I genreprojektet ska ni som läser Svenska 1 undersöka olika litterära genrer. Ni ska läsa varsin bok, titta på typiska drag, se skillnader och likheter. Men det kan ju vara svårt att välja bok, så låt oss underlätta processen. Klicka på din genre och se vad biblioteket har att rekommendera. 

Biografi
Historisk roman
Skräck
Dystopi
Science Fiction
Fantasy

En genre är enligt Nationalencylopedins definition en ”typ av konstnärlig framställning med vissa gemensamma stildrag eller innehållsliga faktorer”. I genreprojektet ska ni som läser Svenska 1 undersöka olika litterära genrer. Ni ska läsa varsin bok, titta på typiska drag, se skillnader och likheter. Men det kan ju vara svårt att välja bok, så låt oss underlätta processen. Klicka på din genre och se vad biblioteket har att rekommendera. 

Bra att veta

Databaser – när du är på skolans nätverk är du automatiskt inloggad på NE.seBritannica
Landguiden 
och ArtikelSök.
Läs här hur du loggar in hemifrån.

Gymnasiearbetet – allt du behöver veta: tips om informationssökning, uppsatsmall, guide för hur man skriver referenser…

Tal- och ljudböcker. Om du ibland känner för att lyssna på dina läxor istället för att läsa i boken kan du göra det på inlasningstjanst.se.

Informationssökning. Uppslagsverk? Bok? Tidningsartikel? Websida? Hitta rätt källa för rätt tillfälle.

Källkritik. Du ska inte tro på allt du läser, men ju mer du läser desto lättare blir det att genomskåda en lögn.

Tidningar och tidskrifter. I biblioteket kan du läsa och låna ett flertal olika tidskrifter. Du kan också läsa DN online – läs hur du gör här.

Boktips

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring.I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend.
Läs Mer

All the Truth That's In Me av Julie Berry

Four years ago, Judith and her best friend disappeared from their small town. Two years later, only Judith returned, permanently mutilated, reviled, and ignored by those who were once her friends and family. Unable to speak, Judith lives like a ghost in her own home. But when the town is attacked, long-buried secrets come to light.
Läs mer

Milkman av Anna Burns

In this unnamed city, to be interesting is dangerous. Middle sister, our protagonist, is busy attempting to keep her mother from discovering her maybe-boyfriend and to keep everyone in the dark about her encounter with Milkman.
Läs mer

Älg av Carl-Johan De Geer

"Fritt efter". Det är en hederstitel, inbillar jag mig, som uttrycker min kärlek till några konstnärer verksamma för omkring hundra år sedan. Prins Eugen, Strindberg, Munch, Hill, Aguéli. Och så Göteborgs­ koloristerna. Åke Göransson, Ragnar Sandberg, Inge Schiöler, Karin Parrow och flera.
Läs mer

Det röda är det gränslösa av Judith Kiros

Det handlar om de döda, Försäkringskassan, tabletterna läkaren skriver ut, om längtan och om att redan befinna sig under jorden. En drabbande, smärtsam men även rolig bok som med lätthet rör sig mellan olika texttyper och stilnivåer.
Läs mer

Moderna språk

Det bästa sättet att utveckla sitt språk är att läsa. Det ger inte bara ett större ordförråd och en bättre känsla för språkets struktur. När du läser får du även syn på språkliga nyanser, och på uttryck och talesätt som är nödvändiga att kunna för att riktigt behärska ett språk. Och så är det förstås jättekul.

Biblioteket har ett urval av både lättlästa och mer avancerade böcker på franska, tyska och spanska. Är du inte så van kan det vara bra att börja med en berättelse du redan kan, kanske en LasseMajas detektivbyrå eller en Harry Potter. Orkar du inte med en hel bok kan du ta en serietidning.

Behöver du mer så har Stadsbiblioteket bra avdelningar för alla våra moderna språk. Är det tyska eller spanska du är intresserad av så har både Goetheinstitutet och Cervantesinstitutet ett fint bibliotek bara nåt kvarter från skolan (Bryggargatan 12A).

Du måste förstås inte gå till ett bibliotek för att förbättra dina språkkunskaper. Internet är ju helt fullt av språk, och inte bara att läsa. Du kan ju till exempel lyssna, titta och sjunga också. Klicka på ditt språk och ta en titt på bibliotekets bästa språktips.

Inköpsförslag

Enskilda Gymnasiets bibliotek är ditt bibliotek. Hjälp oss att fylla det med dina favoritböcker. Vi har redan mycket, kanske mer än du tror. Ta en titt i katalogen och se vad som finns. Hittar du inte det du söker, lämna ett inköpsförslag här.

Om biblioteket

Enskilda Gymnasiets bibliotek är beläget på plan tre, med vacker utsikt över både Tegnérlunden och Adolf Fredriks kyrka. 

Till biblioteket kan du komma när du vill studera i lugn och ro, när du behöver söka information, skriva ut ett skolarbete, eller letar efter något bra att läsa. Biblioteket är bemannat av en utbildad bibliotekarie hela skoldagen, så du kan alltid få hjälp om det behövs.

Vi har ett stort och uppdaterat utbud av böcker – så väl faktaböcker som skönlitteratur, och har vi inte det du letar efter tar vi gärna emot inköpsförslag.

I biblioteket kan du också få hjälp med tal- och ljudböcker.

Du behöver inget lånekort för att låna böcker i, det räcker att uppge ditt namn. Lånetiden är 30 dagar för böcker och 7 dagar för tidskrifter. Hinner du inte läsa färdigt går det oftast att låna om. Böckerna återlämnas direkt till bibliotekarien eller i lådan utanför bibliotekets dörr.

glob